Voor wie de familie Klaassen uit Hoofddorp beter wil leren kennen, is het familieverhaal van Jacob Klaassen echt een pareltje. Onder de titel “Verklaring van het familieregister van La Faille, Klaassen en Bier” heeft hij rond 1985 een stuk stamboomonderzoek gecombineerd met verhalen uit de familie. Over tientallen al lang overleden familieleden wist hij enkele wetenswaardigheden op te schrijven, veelal aan de hand van zijn eigen jeugdherinneringen uit het begin van de twintigste eeuw. Uitgetypt op acht pagina’s, begint het stuk met een korte achtergrond over de hugenoten, gevolgd door een opsomming van stamboomgegevens. Vanaf halverwege de tweede pagina kunnen we Jacobs eigen herinneringen lezen. Bijgevoegd als laatste pagina is een schema met familieverbanden. Elk familielid heeft hierin een nummer, welke als referentie gebruikt is in de tekst.
Hier volgt de volledige tekst van het document. De nummers tussen haakjes zijn links naar de stamboom, met de nummering zoals gebruikt door Jacob. Als voetnoten zijn enkele aanvullingen toegevoegd die, met de kennis van nu, relevant lijken. Een complete scan van het origineel is in te zien en beschikbaar voor download.
Verklaring van het familieregister van La Faille, Klaassen en Bier
Anno 1560 hebben de Franse koningen en bisschoppen grote invloed op benoemingen in de regering en hebben het voorbehoud van kerkelijke goederen. De Protestanten (Hugenoten) keuren dit af en worden daardoor als ondermijners van het gezag gezien. Kerkdiensten van de Protestanten worden verstoord; er ontstaan onlusten; er vallen zelfs doden.
Vele Protestanten verlieten het land, wat streng verboden was.
Zij waren welkom in Zwitserland, Duitsland, België, Nederland en Engeland. In de landen waar zij zich vestigden, sloten zij zich aan bij de Protestanten, zo ook in Haarlem. Aan het Begijnhof staat de Waalse Kerk, waarschijnlijk mede gesticht door de Hugenoten, waar nog steeds kerkdiensten gehouden worden in de Franse taal.
Zie afdruk van kranteartikel1.
Merkwaardig is dat de straatnamen die verder in het verhaal genoemd worden op een steenworp afstand van de genoemde Waalse Kerk gelegen zijn, Morinnesteeg, Ceciliasteeg, enz.
Onze voorouders, waarmede het register aanvangt, zijn afkomstig van de Hugenoten. Pieter Klaassen (25) heeft mij hier vele malen over gesproken, deze had het weer vernomen uit gesprekken met zijn oom Pieter Klaassen (13), die het weer gehoord had van zijn vader Lubertus Klaassen (11), wiens naam bij de geboorte “Lubertus La Faille” was.
± 1700 | Jacob La Faille (1) trouwt met Marijtze Antonisse (2) |
± 1725 | Abram Charles La Faille (3) trouwt met Zara Hendriks (4) |
12-05-1754 | Charles La Faille (5) woont in de Morinnesteeg en trouwt met Geertruida Jans van Doesburg (6) |
26-07-1764 | Barend La Faille (7) geboren; trouwt op |
29-04-1787 | met Jansje Smit (8), zij wonen in de Spaarnwouderstraat. Barend (7) is letterzetter bij Joh. Enschede en Zn., waar hij 64 jaar onafgebroken werkt. Hij is op |
11-02-1839 | overleden. Op |
16-02-1789 | is hun dochter Neeltje La Faille (10) geboren. Zij wonen dan in de Ceciliasteeg, thans no. 5. Neeltje (10) is naaister van beroep. Zij is op |
07-10-1824 | overleden op het adres Spaarne 34-36. |
Deze Neeltje La Faille (10) is de stammoeder van de familie Klaassen.
In 1819 beviel zij, als ongehuwde moeder, van een zoon Lubertus (11), welke verwekt was door Lubertus Klaassen (9), geboren te Amsterdam op 16-01-1793 2. Hij was trompetter bij het 6e Regiment Huzaren.
Beide ouders (9 en 10) zijn nooit getrouwd, ondanks de akte van trouw, belofte en erkenning, d.d. 09-03-1819.
Deze trompetter is vertrokken naar België en voor zover thans bekend, onvindbaar3. Mogelijk was deze Lubertus Klaassen (9) in werkelijkheid een anoniem soldaat, die er wel vanaf wilde.
Op 08-05-1819 werd Lubertus Klaassen (11) geboren, onze stamvader, geheel vernoemd naar zijn raadselachtige vader. Hij groeide op bij zijn moeder en was vijf jaar toen deze op 07-10-1824 overleed. Hij werd verder opgevoed door zijn grootvader Barend La Faille (7). Lubertus Klaassen (11) was bijna 20 jaar oud toen zijn grootvader Barend La Faille (7) overleed op 11-02-1839.